نوشته شده توسط : صبا شهیدی

نقشه خوانی ساختمان جزو اولین کار هایی هست که یک مهندس عمران باید آن را یاد داشته باشد که قطعا شما نیازی به آموزش نقشه خوانی ساختمان ندارید اما من یک سوال دارم اگر شما به عنوان محاسب سازه بخواهید نقشه معماری را تغییر دهید مجاز هستید؟ می توانید ستون گذاری معمار را تغییر دهید؟

شما به عنوان یک مهندس محاسب باید چند کنترل را انجام دهید:

1- سایت پلان را کنترل کند

2-پلان طبقات ساختمان

3- کنترل نقشه برش ساختمان

4-کنترل نقشه نما ساختمان

مهندس محاسب در طی همین مراحل می توانید نقشه را کمی تغییر دهد اما چقد؟ پیشنهاد می کنم حتما به مقاله آموزش نقشه خوانی ساختمان سبزسازه سر بزنید و ویدئو های موجود در این صفحه را مشاهده کنید خیلی خوب این موضوع را باز کرده اند.

من قصد داشتم تلنگری بزنم و سعی کنم همین جا ویدئو را منتشر کنم که متاسفانه به درستی بارگذاری نمیشد. 

موفق باشید.



:: برچسب‌ها: نقشه خوانی , آموزش نقشه خوانی , نقشه خوانی ساختمان , آموزش نقشه خوانی ساختمان ,
:: بازدید از این مطلب : 63
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 16 ارديبهشت 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

برای محاسبه لنگر پلاستیک Mp مقاطع مختلف فولادی باید از فرمول Mp = Z * FY استفاده نمود که مقدار FY تنش تسلیم قطعه مورد نظر و Z اساس مقطع پلاستیک مقطع می باشند. برای محاسبه Z اساس مقطع پلاستیک می بایست محل تارخنثی در حالت پلاستیک را مشخص نمود که برای این کار باید نیروهای فشاری و کششی وارد شده به مقطع را مساوی قرار داد. پس از مشخص شدن محل تار خنثی در حالت پلاستیک حال اساس مقطع پلاستیک با استفاده از فرمول Z = ΣQ که در ان Q ممان استاتیک مقطع می باشد محاسبه می شود.

چند نکته :

برای محاسبه اساس مقطع پلاستیک مقاطع در جهات مختلف اگر مقطع

  • نسبت به ان جهت دارای تقارن باشد، محل تار خنثی در حالت پلاستیک در وسط مقطع قرار خواهد گرفت.
  • اگر مقطع نسبت به ان جهت دارای تقارن نباشد، محل تار خنثی در حالت پلاستیک در وسط مقطع قرار ندارد و می‌بایست با تعادل قرار دادن نیروهای فشاری و کششی مقطع، محل ان را تعیین نمود که معمولاً وقت‌گیر است.

منبع:

https://negahomran.com/



:: بازدید از این مطلب : 38
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 29 بهمن 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

روش درست مطالعه یافتن علت‌هاست.

به عنوان مثال فرمول‌های دروس ریاضی و فیزیک و شیمی اصلا نیاز به حفظ کردن ندارند. پس از حل هر سوال به مسیر رسیدن به پاسخ و به عبارت دیگر به راه‌حل دقت کنید. از پرسیدن سوال خجالت نکشید و سعی کنید به سرعت پاسخ سوال‌هایتان را بیابید.

ساعت13/دانش آموزان سعی کنند علت هارا بشناسند
برای جلوگیری از فراموشی چه کار کنیم؟

مهم‌ترین دلیل فراموشی مطالب درسی، مرور نکردن است. وقتی مطلب جدیدی را می‌خوانید سعی کنید در همان روز آن را مرور کنید. اگر بعد از چند روز مرور کنید به طور طبیعی بخش‌هایی از آن مطلب را فراموش میکنید. بهترین کار مرور دروس در همان روز و چند روز بعد از مطالعه است تا مطالب به حافظه بلند مدت منتقل شود.

 هنگام مطالعه کاغذ و قلمی داشته باشید و مطالبی که میخوانید را بنویسید. این نوشته‌ها احتمالا به دردتان نخواهد خورد، اما کمک بزرگی به شما برای به خاطر سپاری مطالب می‌کند.با صدای بلند درس بخوانید

اگر چه ممکن است این گامِ معجزه آسا را نادیده بگیرید، اما درس خواندن با صدای بلند باعث می‌شود که مطالب را به زودی فراموش کنید.

هر روز مطالعه کنید
بگذارید درس خواندن جزیی از زندگی روزمره شما شود درست مثل خوردن و خوابیدن، اگر هر روز مطالعه کنید ذهن شما برای درس خواندن آمادگی بیشتری خواهد داشت.

روزی چند ساعت درس بخوانیم؟

شما حدود ۱۶ ساعت در روز بیدارید، اگر دانش آموز باشید که ۲ تا ۴ ساعت در کلاس درس هستید، ۲-۳ ساعت در جمع دوستانتان هستید، ۲ ساعت غذا می‌خورید و ۲ ساعت هم به نظافت خود می‌رسید فقط ۵-۸ ساعت در روز برای درس خواندن وقت دارید، می‌توانید ۴ تا ۵ ساعت آن را درس بخوانید و ۱-۳ ساعت آن را برای یادآوری و امتحان گرفتن از خودتان صرف کنید.

مرور کردن را فراموش نکنید
بهترین روش برای تثبیت مطالب در حافظه می‌باشد. هر چقدر میزان مرور بیشتر باشد مطالب در حافظه بلند مدت شما ثبات پیدا خواهد کرد. برای مرور کردن سریع از خلاصه‌های خود می‌توانید استفاده کنید.

خوب استراحت کنید
هیچوقت ساعت‌های طولانی پشت سر هم درس نخوانید. حداقل هر یک ساعت یکبار ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به خود استراحت دهید. وقتی موضوع شما را خسته کرد کمی استراحت کنید و دوباره از نو شروع کنید. وقتی بعد از استراحت دوباره به سراغ آن موضوع می‌روید بینش جدیدی برای یادگرفتن آن پیدا خواهیم کرد.

خواب مهم است
وقتی پای حافظه، حفظ‌کردن و درک مطلب به میان می‌آید، خواب ارزش بالاترى پیدا میکند. برنامه‌ی منظمی برای خواب بچینید. ساعت مشخصی را به رخت‌خواب بروید و حتی اگر برای روز‌های اول برای خوابیدن با مشکل مواجه شدید در فضای تاریک اتاق و در رختخواب بمانید. دو ساعت قبل از خواب، موبایل و هر صفحه‌ی نورانی دیگر (به خصوص تلویزیون) را کنار بگذارید و یادداشت‌هایی که در طول روز برداشته‌اید را مرور کنید. این مرور به مغز شما می‌فهماند که این موضوع اهمیت دارد، و در حین خواب، اطلاعاتی که در طول روز خوانده‌اید و به آن مرتبط است را تقویت می‌کند.

 

منبع:

باشگاه خبرنگاران جوان



:: بازدید از این مطلب : 18
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 29 بهمن 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

در این پست به معرفی انواع دیوار حائل می پردازیم.

دیوار حائل وزنی Gravity Walls

ساده ترین نوع دیوارها از نوع وزنی هستند که از مصالحی همچون بتن، سنگ، آجر، مصالح بنایی و بلوك هاي حجیم بتنی ساخته میشوند.

از مزایاي اساسی این نوع دیوارها سهولت اجراي آنهاست که نیازي به وسایل و تجهیزات عمده ندارند.

معمولاً ارتفاع دیوارهاي وزنی تا حدود 4 متر است و به ندرت بلندتر از 6 متر اجرا می شوند.

پایداري اینگونه دیوارها اصولاً به کمک وزن آنها تأمین می شود.

ابعاد این دیوارها باید طوري باشند که برایند نیروي قائم ناشی از آنها درون یک سوم بخش میانی پایه قرار گیرد.

در اینصورت تنش هاي کششی در هیچ نقطه اي از دیوار به وجود نمی آید.

بر اساس تجربه براي طراحی مقدماتی، ابعاد دیوار وزنی را میتوان با توجه به شکل 1 در نظر گرفت.

عموماً این دیوارها بدون عناصر مسلح کننده ساخته می شوند.

در شرایط بارگذاري بسیار خاص و استثنایی، می توان مقدار ناچیزي تنش کششی را در وجه دیوار که تحت کشش قرار گرفته است مجاز دانست به شرط اینکه کاملاً موقتی و کوتاه باشد.

ابعاد دیوار حائل وزنی

شکل 1- ابعاد تقریبی دیوار حائل وزنی براي طراحی اولیه

 

دیوار حائل گابیونی از انواع دیوار حائل وزنی Gabion Walls

این نوع دیوارها اساساً از جعبه ها و تسمه هاي فلزي گالوانیزه و یا تورهاي پلیمري ساخته شده، تشکیل می شوند که درون آن با شن و ماسه درشت یا قطعات سنگ پر می شود و از نوع دیوارهای حائل وزنی محسوب می شوند.

مهمترین مزایاي این نوع دیوارها انعطاف پذیري و سهولت اجراي آنهاست بطوري که میتوان بلوک هاي گابیونی را در محل دیگري تولید و به محل اجراي دیوار منتقل کرد.

پایداري داخلی دیوارهاي گابیونی بستگی به نوع شبکه استفاده شده و نحوة به هم وصل شدن رشته هاي تورهاي پلیمري یا تسمه هاي فلزي و کیفیت اجرا دارد.

نفوذپذیري و انعطاف پذیري این نوع دیوارها، بویژه در محل هایی که امکان اشباع شدن خاکریز باشد، قابل توجه است.

به علاوه در محلهایی که ظرفیت باربري خاك کف قابل ملاحظه نیست این نوع دیوارها ممکن است مناسب باشند.

شکل عام دیوارهاي حایل گابیونی ذوزنقه اي بوده اما وجوه بیرونی و پشتی دیوار ممکن است صاف یا پله اي باشد.

نوع پله اي آن معمولتر است.

در سواحل رودخانه ها و در شرایطی که جزر و مد آب مطرح است نفوذپذیري مصالح دیوارهاي گابیونی اجازه زهکشی سریع آب نفوذي را می دهد.

در پشت این دیوارها با توجه به طبیعت خاکریز پشت دیوار ممکن است استفاده از فیلتر لازم شود تا از شسته شدن ریزدانه ها به درون مصالح گابیون جلوگیري کند.

از محاسن دیگر دیوارهاي گابیونی، مقاومت در برابر افزایش حجم فضاي یخ زده است که بدلیل وجود حفرات در مصالح دیوار، پدیده متورم شدن تقریباً منتفی است.

 

دیوار حائل گهواره ای از انواع دیوار حائل وزنی Crib Walls

این دیوارها نیز از نوع وزنی هستند که عموماً به کمک قطعات چوب یا قطعات بتنی پیش ساخته تولید می شوند و درون آنها با مصالح دانه اي متراکم پر میگردد.

معمولاً این نوع دیوارها براي ارتفاعات کم تا متوسط (ماکزیمم 6 تا 9 متر) که تحت فشار جانبی کم تا متوسطی قرار می گیرند استفاده می شوند.

مزیت اصلی این نوع دیوارها انعطاف پذیري آنهاست که می توانند تغییر مکان هاي بزرگی را تحمل کنند بدون اینکه آسیبی به آنها برسد.

به علاوه ساخت آنها نسبتاً آسان است و با وسایل ساده و ابتدایی انجام میگیرد و زهکشی خاکریز نگهداري شده به کمک این دیوارها به آسانی امکان پذیر است.

بطور کلی، اگر این نوع دیوارها به منظور نگهداري خاکریز براي جلوگیري از ریزش استفاده شود، فاصله جلو تا عقب قفسه (ضخامت دیوار) نباید از یک متر کمتر باشد.

شکست این نوع دیوارها بیشتر ناشی از زهکشی نامناسب خاك، نبود اتصال مناسب اعضاي قفسه به یکدیگر و نشست نایکنواخت در اعضاي قفسه بدلیل نشست خود دیوار گزارش شده است.

خاکریز داخل این مخزن ها معمولاً متراکم می شود تا از نشست هاي احتمالی بعدي جلوگیري به عمل آید.

دیوارهاي گهواره اي عمدتاً از نظر جنس قاب واحدهاي نگهدارنده خاك ممکن است از قطعات بتنی پیش ساخته یا چوب ساخته شوند.

در صورت استفاده از قابها و قطعات چوبی به پوسیدن، خورده شدن و از بین رفتن تدریجی آنها باید توجه شود.

در صورت اقتصادي بودن می توان از چوب هاي عمل آمده و مقاوم در برابر این عوامل استفاده کرد.

 

دیوار حائل مخزنی از انواع دیوار حائل وزنی Bin Walls

این نوع دیوارها که از مخزن هاي بتنی یا فلزي احداث می گردند در اصل نوعی دیوار حایل وزنی به شمار می روند.

نوع فلزي آن از واحدهایی ساخته می شوند که اجزاي آن می توانند در محل پروژه به کمک پیچ و مهره به یکدیگر متصل شوند.

نوع بتنی آن از قطعات بتن مسلح ساخته می شود که اجزاي آن با پیش بینی هاي قبلی میتوانند با اجزاي مناسب، مانند آنچه در ساختمان هاي پیش ساخته انجام می شود، به یکدیگر دیگر متصل شوند.

شکل 2 نمونه اي از این دیوارها را نشان می دهد.

دیوار حائل مخزنی

شکل 2- نمونه اي از دیوار حایل مخزنی

 

دیوار حائل طره ای Cantilever Walls

این نوع دیوارها که عموماً از بتن مسلح ساخته می شوند به صورت هاي T و L شکل بکار می روند و با عملکرد طره اي خود تودة خاك پشت دیوار را نگهداري می کنند و اصولاً پایداري خود را از وزن خاك روي پاشنه تأمین می کنند.

عموماً این نوع دیوارها تا ارتفاع کمتر از 6 متر استفاده می شوند و در صورتی که ارتفاع دیوار از 6 تا 7 متر تجاوز نماید استفاده از پشت بند (Counterfort) یا جلوبند (Buttressed) لازم است.

دیوار حائل بتنی طره ای

شکل 3- دیوار حائل بتنی طره ای

 

بر اساس تجارب به دست آمده و به منظور طراحی اولیه، ابعاد دیوارهاي طره اي را میتوان مطابق شکل 4 انتخاب کرد.

در شکل 5 نیز محل قرارگیری آرماتورهای محاسباتی تیغه و پی یک دیوار حایل طره ای آورده شده است.

 

ابعاد دیوار حائل طره ای

شکل 4- ابعاد تقریبی دیوار حایل طره اي براي طراحی اولیه

 

 

دیوار حائل طره ای

شکل 5- آرماتورهای محاسباتی دیوار حائل طره ای

 

دیوارهاي طره اي پشت بنددار Counterfort Walls

این نوع دیوارهای طره ای پشت بندهایی دارند که تیغه دیوار را به پایه متصل میکند، از این رو تنش هاي برشی و لنگرهاي خمشی کاهش می یابند.

این نوع دیوارها اصولاً در محلهایی استفاده می شوند که اولاً امکان اجراي پشت بندها بدرون خاکریز امکان پذیر، ثانیاً دیوار مرتفع (معمولا بلندتر از 6 تا 7 متر) و ثالثاً فشار جانبی خاك زیاد باشد.

پشت بندها معمولاً تحت کشش قرار میگیرند.

در شکل 6 ابعاد متداول دیوارهاي حایل با پشت بند براي راهنمایی آورده شده است و اگر از نظر ایستایی دیوار حایل مساله اي وجود نداشته باشد، می توان ازمقاطع نازكتر هم استفاده کرد.

تصمیم گیري در مورد به کار بردن دیوارهاي حایل با پشت بند با توجه به هزینه هاي نسبی قالب بندي، بتن، فولاد و دستمزدها به عمل می آید.

در اقتصادي تر بودن دیوارهاي با پشت بند در مقایسه با انواع دیگر دیوارها جاي تردید است مگر آنکه ارتفاع دیوار بیش از 6 متر باشد.

 

دیوار حائل طره ای پشت بنددار

شکل 6- دیوار حائل طره اي پشت بنددار

 

تعیین فواصل بین پشت بندها با استفاده از روش آزمون و خطا انجام می شود تا اقتصادي ترین روش به دست آید.

معمولاً با صرفه ترین فاصله بین پشت بندها حدود یک دوم تا یک سوم ارتفاع دیوار می باشد. اولین پشت بند ممکن است در ابتداي دیوار و یا در فاصله اي از ابتداي دیوار تعبیه شود.

در این حالت طرح اقتصادي تر خواهد بود، زیرا از هزینه اجرایی دو پشت بند در محل هر درز صرفه جویی شده است.

با استفاده از نظریه متداول تحلیل تیرها، میتوان فاصله بین اولین پشت بند از ابتداي دیوار را در مقایسه با فاصله بین پشت بندها، براي آنکه مقادیر گشتاور خمشی در محل پشت بندها و در نقطه اي واقع در وسط بین دو پشت بند یکسان باشد، به دست آورد.

این فاصله برابر 0.41 فاصله بین پشت بندها می باشد.

در مواردي که نیاز به فضاي بیشتري در جلوي دیوار حایل باشد، در صورتی که مشکلی از نظر تعادل دیوار پدید نیاید، می توان دیوار حایل با پشت بند را بدون پنجه طرح و اجرا کرد.

 

دیوارهاي طره اي جلوبند دار Buttressed Walls

این نوع دیوارها همانند دیوارهاي طره اي پشت بنددار هستند با این تفاوت که مهاربندي آنها به کمک تیغه هاي مهاري بتنی در جلوي دیوار انجام می شود.

این تیغه هاي مهاري تحت فشار قرار می گیرند.

این نوع دیوارها در عمل به ندرت استفاده می شود زیرا عموماً فضاي جلوي دیوارهاي نگهبان در دوران بهره برداري مورد استفاده قرار گرفته و مانع از اجراي تیغه هاي مهاري می گردد.

این دیوارها براي ارتفاعات خیلی بلند (10 تا 12 متر) ممکن است به کار بروند.

 

دیوارهاي طره اي طبقه اي Relief Shelves

این نوع دیوارها براي ارتفاعات بسیار زیاد ممکن است استفاده شوند و در صورت ضرورت به استفاده، نهایت دقت در اجرا را لازم دارند.

این دیوارها عمدتاً از یک دیوار طره اي تشکیل شده که در فواصلی در ارتفاع از دال هاي بتنی متکی بر خاکریز کوبیده شده و متراکم استفاده می شود.

طول این دالها در افق باید طوري باشد که از سطح گسیختگی گوة شکست تشکیل شده عبور کند تا فشار جانبی خاك را از طریق اصطکاك با خود جذب نماید.

یکی از مشکلات عمده استفاده از این نوع دیوارها آن است که هر لایه خاکریز باید بخوبی متراکم شود و سپس دال بتنی متصل به تیغه دیوار اجرا گردد.

بدنبال آن لایه خاکریز بعدي بر روي دال بتنی ریخته شده و کوبیده می شود و دال بتنی بعدي اجرا می شود و به همین ترتیب اجراي این دال ها از پائین به بالا در ارتفاع تیغه انجام می شود.

فشار جانبی وارد بر دیوار به مراتب کمتر از فشار جانبی وارد بر دیوار طره اي بدون دال هاي بتنی است زیرا این دال ها می توانند نیروهاي برشی و خمشی به وجود آمده در اثر وزن خاکریز روي خود را به تیغه منتقل نمایند

مهمترین مشکل این دیوارها در اجرا، رسیدن به درجه تراکم قابل قبول در خاکریزهاي دانه اي و نشست هاي احتمالی بعدي در این خاك ها و نشست تحکیم خاکریزه اي چسبنده، در دراز مدت می باشد.

در خاکریزهاي چسبنده صرف نظر از درجه تراکم خاکریز در زمان اجرا، به دنبال نشست تحکیم، لنگرهاي خمشی بزرگی در دال هاي افقی به وجود می آید.

بطور کلی نشست ایجاد شده در دال هاي بتنی می توانند سبب چرخش آنها شده به طوري که همان لنگر به تیغه وارد می شود و سبب چرخش تیغه بطرف داخل خاکریز می گردد.

این چرخش فشار مقاوم بزرگی را به تیغه وارد کرده و ممکن است سبب شکست سازه اي آن شود.

بنابراین وجود میلگردهاي زیادي در طرفین تیغه اجتناب ناپذیر است.

به علاوه ضخامت تیغه ممکن است براي تحمل این خمش هاي اضافی بیش از حد معمول به دست آید.

در عمل استفاده از این دیوارها توصیه نمی شود مگر آنکه نیروهاي اجرایی، کارآزموده و ابزار و تجهیزات لازم در دسترس باشند و هنگام اجراي دیوار با ابزار گذاري لازم، عملکرد دیوار مرتباً مورد بررسی قرار گیرد.

 

دیوارهاي حائل نیمه وزنی Semi–Gravity Walls

این دیوارها داراي کمی میلگرد مسلح کننده در وجه پشتی دیوار (سمت خاکریز) هستند که از تیغه شروع می شوند و به درون پایه ادامه می یابند.

با وجود این میلگردها، میتوان ضخامت تیغه را تا حدي کاهش داد.

دیوار حائل نیمه وزنی

شکل 7- دیوار حائل نیمه وزنی داراي میلگردهاي مسلح کننده در وجه پشتی دیوار

 

دیوارهاي حائل سپری Sheet-Pile Walls

این نوع دیوارهاي نگهبان، سیستم هاي انعطاف پذیري هستند که غالباً براي سازه هاي لب ساحل و یا حفاری هاي موقت و حتی براي مهار خاک هاي نامناسب و مساله دار چون رس نرم، بدلیل عدم نیاز به پی استفاده می شوند.

اجراي این نوع دیوارها بسیار ساده و با روشهاي کوبشی انجام پذیر هستند.

براي حفاری هاي موقت و بطور کلی نگهداري خاك از رانش جانبی در حالت موقت، جنس سپرها معمولاً از چوب انتخاب می شوند.

به علاوه در دهانه هاي کوتاه تا 2 متر و تا ارتفاع 2 متر معمولاً میتوان از چوب استفاده کرد.

البته کاربرد چوب بدلیل فرسایش و پوسیدگی، براي مهاربندي دراز مدت توصیه نمی شود، حتی اگر با روش هاي مناسب از جمله تزریق و یا سایر روش ها اصلاح شده باشد.

براي مهار دائمی خاك بهتر است از دیوارهاي بتنی مسلح شده که میتوان به اشکال مختلف تولید کرد، استفاده نمود.

اصولاً براي اینگونه دیوارها استفاده از صفحات فولادي سپري مناسب تر و معمول تر است زیرا می توان آنها را در وزن هاي سبک و اشکال مختلف، با مقاومت هاي متفاوت به منظور تحمل خمش هاي بزرگ و جلوگیري از کمانش هاي احتمالی هنگام کوبش، استفاده مجدد از آنها در صورت نیاز و افزایش طول دیوار در صورت لزوم، با جوشکاري به سهولت تولید کرد.

نوعی از این دیوارها، سپرهاي صفحه اي طره اي هستند که پایداري آنها بستگی به عمق مدفون آنها از سطح خاك جلوي دیوار دارد.

این نوع دیوار حائل از نظر سازه اي مانند تیر طویل طره اي عمل می کنند.

فرسایش و آب شستگی جلوي دیوار در محل هایی مانند سواحل که سطح آب بالاست می تواند یک معضل براي این نوع دیوارها محسوب شود زیرا پایداري آنها از فشار مقاومی است که خاك پایین دست بر سپر اعمال می کند.

این نوع دیوار حائل عموماً براي ارتفاعات کم تا متوسط (براي خاکریز با ارتفاع 3 تا 4 متر) اقتصادي هستند و حداکثر لنگر خمشی ایجاد شده در آنها با توان سوم ارتفاع دیوار متناسب است، بنابراین سطح مقطع لازم براي تحمل این لنگرها با افزایش ارتفاع دیوار به سرعت افزایش می یابد.

بهتر است این نوع دیوارها براي نگهداري موقت خاك استفاده شوند.

 

دیوار حائل سپري مهار شده Anchored Sheet-Pile Walls

این نوع دیوارها پایداري خود را از عمق مدفون خود در خاك و نیز از مهارهایی که معمولاً در حوالی رأس دیوار استفاده می شوند، تأمین می کنند.

عموماً براي سازه هاي ساحلی به کار میروند، اما در مواردي دیگر مثلاً در دیوارهاي انتهایی پل ها نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

با توجه به حمایت مهاربندها ارتفاع این نوع دیوارها به 20 متر هم ممکن است برسد.

نقش مهاربندها در این دیوارها کاهش خمش جانبی، کاهش لنگرهاي خمشی ایجاد شده در دیوار سپري، و کاهش عمق نفوذ سپر درون خاك می باشد.

اگر دیوار سپري خیلی مرتفع باشد ممکن است از چند ردیف مهاربند هم استفاده شود.

در این صورت خمش، لنگر و عمق نفوذ سپر درون خاك، کاهش چشمگیرتري خواهد داشت.

براي تثبیت مهارهاي جانبی که در دیوارهاي سپري استفاده می شوند می توان از شیوه هاي متفاوتی بهره جست مهارهاي تکی از میله هایی تشکیل شده است که به یک بلوك بتنی یا تیر مدفون در خاکریز پشت دیوار در فاصله اي معقول متصل است.

می توان براي مهار میله ها از شمع تکی یا گروهی، شمع هاي سپري، و یا دال هاي بتنی نیز استفاده کرد.

طول مهارهاي دیوارهاي سپري باید به حدي باشد که منطقۀ مقاوم به وجود آمده در جلوي مهارها، تداخلی با منطقۀ فعال پشت دیوار نداشته باشد.

براي تثبیت مهاربندها می توان از یک گروه شمع که به صورت قاب و به کمک دال بتنی به هم وصل می شوند نیز استفاده کرد.

از این نوع سیستم معمولاً در خاک هاي سست تراکم پذیر استفاده می شود.

در این نوع خاک ها معمولاً سیستم هاي گیردارکننده مهاربندها در خاك جوابگو نیست.

در شیوه اي دیگر براي تثبیت مهاربندها، میتوان از شمع هاي مهاري که عموماً از پروفیل H شکل تشکیل شده و به صورت مورب و معمولاً با زاویۀ 45 درجه به دیوار سپري وصل می شود استفاده کرد.

روش دیگر براي نصب مهارها استفاده از مهار مدفون در خاك است که از یک میله یا کابل با طول کافی تشکیل شده و تا خاك سفت یا سنگ ادامه می یابد و اطراف آن تزریق می گردد.

براي اجراي این سیستم باید خاك مناسب در نزدیکی دیوار موجود باشد.

در شکل 8 الف سپر مهار نشده و در شکل 8 ب سپر مهار شده با میل مهار آورده شده است.

دیوار حائل سپری

شکل 8- انواع سپر الف) سپر مهار نشده ب) سپر مهار شده با میل مهار

 

 

منبع:

فراعمران



:: بازدید از این مطلب : 27
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 27 بهمن 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

مطابق بند 1-4-1 آیین نامه 2800 ، جهت حذف و یا کاهش خسارت و خرابی ناشی از ضربه ساختمانهای مجاور به یکدیگر ، ساختمان ها باید با پیش بینی درز انقطاع از یکدیگر جدا ساخته شده و یا با فاصله ای حداقل از مرز مشترک با زمین های مجاور ساخته شوند . برای تامین این منظور در ساختمانهای با 8 طبقه وکمتر ، فاصله هر طبقه از مرز زمین مجاور حداقل باید پنج هزارم ارتفاع آن از روی تراز پایه باشد

نکته حقوقی برای مهندسان ناظر و سازندگان ساختمان :
با مشاهده شکل گودبرداری هایی که در سطح شهرها انجام گرفته ، به این نتیجه رسیدیم که نمی توان حرکات پاکت بیل یا بابکت و همچنین ریزش خاک زیر فنداسیون را کنترل کرد تا فنداسیون وارد ملک همسایه نشود ، و در موارد بسیاری دیده شده که بدلیل ورود به ملک همسایه و بتن ریزی فنداسیون ، بعداً در زمان ساخت ملک مجاور ، این مساله ( ورود به ملک ) باعث بوجود آمدن دعواهای حقوقی گشته که مهندس ناظر را نیز به دلیل گزارش نکردن این موضوع ، درگیر خود کرده است .
پس لازم است مهندسین ناظر در صورت برخورد با این مساله در فنداسیون ، ابتدا دستورکار جهت اصلاح به مالک ابلاغ کنند و حتماً در صورت عدم اصلاح آن ، در گزارش مرحله ای یا گزارش تخلف ، به مرجع صدور پروانه ابلاغ نمایند.

درز انقطاع را چگونه کنترل کنیم ؟
الف ) در ساختمان های بتنی، ناظر باید مطابق نقشه های معماری درز انقطاع را کنترل نماید .
مثال : در نقشه های معماری درز انقطاع 11 سانت مشخص شده است و اسکلت ساختمان هم بتنی می باشد .
11 سانت خود درز + 4 سانت اندود ملات ماسه سیمان + 3 سانت کاور بتن ستون = 18 سانت از پشت میلگرد خاموت ستون باید درز اجرا شود . این کنترل باید از روی فنداسیون و در زمان اجرای ریشه ستونها انجام شده و تا بالاترین سقف نیز ادامه یابد .
ب ) در ساختمان های فلزی، این مورد در زمان بیس پلیت گذاری ستونها کنترل می گردد. برای انجام این کار لازم است ابتدا شکل ستون را روی بیس پلیت کشیده و مطابق مثال فوق اندازه ها کنترل شوند ، فقط در این ساختمان ها کاور بتن ستون حذف می گردد ، یعنی درز انقطاع مثال بالا و در ساختمان اسکلت فلزی خواهد شد 15 سانت .

 

منبع:

فنون عمران

 


:: بازدید از این مطلب : 22
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 28 دی 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

در یک ساختمان با اسکلت بتن آرمه بارهای مرده و زنده سقف و طبقه ابتدا به تیرها وارد می شود سپس بارها از طریق تیرها به ستون انتقال داده می شوند تا از این طریق بارها به سطح فونداسیون منتقل گردد.

میلگرد های راستای بالایی تیر بتنی مقاومت فشاری را برعهده دارند و حداقل نمره میلگرد مصرفی ۱۴ می باشد. میلگردهای راستای پایینی تیر بتنی مقاومت کششی را بر عهده دارند. کار ادگا مقاومت برشی و خاموت مقاومت برشی و فاصله نگهدار است. تعداد و نمره میلگرد ها بر حسب محاسبه تعیین می گردد.

فاصله خاموت ها معمولا از ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر در نظر گرفته می شود و در قسمت های تکیه گاه فاصله به حداقل می رسد(به دلیل خطر برش) معمولا اندازه طول دهنه ۳ تا ۵ متر در نظر گرفته می شود.

مراحل اجرای تیر بتنی

  1. قرار دادن قالب کف تیر و شمع بندی زیر قالب تیر
  2. اتصال آرماتور های تیر به میلگردهای ریشه انتظار (آرماتور بندی تیر)
  3. قرار دادن آویز ها و اجرای سقف و قالب بندی دور تیر
  4. بتن ریزی و متراکم کردن بتن توسط دستگاه ویبراتور
  5. آب دادن به سطح بتن (حداقل ۷ روز و حداکثر ۲۸ روز)و مراقبت از تیر بتن آرمه تا سخت شدن کامل بتن

 

منبع:

پیمانکار سا



:: بازدید از این مطلب : 27
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 28 دی 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

سقف اجرا شده با تیرچه و بلوک از انواع سقف های با پشت بند(تیرک دار) بتنی است که تحمل فشار به بتن بالایی با ضخامت حداقل پنج سانتیمتر واگذار می گردد و کشش توسط میلگردهای کششی تیرچه(میلگردهای تحتانی تیرچه) تحمل می شود. در این مقاله می خواهیم بارگذاری سقف تیرچه بلوک را بررسی کنیم

 

 

سقف تیرچه بلوک 

محاسبه وزن یک نمونه سقف تیرچه بلوک:
شکل زیر قسمت سازه ی باربر از یک سقف تیرچه بلوک را نشان می دهد. بر روی دال بتنی ، چند لایه ی دیگر از جمله پوکه آجر با ملات سیمان و موزاییک با وزن 200 کیلوگرم و در زیر سقف یک لایه گچکاری و اندود گچ با وزن 50 کیلوگرمدر نظر گرفته شده و به محاسبات اضافه شده است.
 
تیرچه
 
 
وزن پوشش روی دال بتنی 200 کیلوگرم و وزن ملات گچ و خاک و اندود گچ 50 کیلوگرم در نظر گرفته شده است.
 
 
وزن پوشش روی دال بتنی 200 کیلوگرم و وزن ملات گچ و خاک و اندود گچ 50 کیلوگرم در نظر گرفته شده است.

برای این محاسبات از مبحث ششم مقررات ملی ساختمان(بارهای وارد بر ساختمان) استفاده شده است. شما میتوانید از پیوست شماره 1-6 این آیین نامه جرم مخصوص اجزای مختلف ساختمان را برای محاسبات روبرو بدست آورید.

 

منبع:

سایت تخصصی مهندسین عمران



:: بازدید از این مطلب : 23
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 21 دی 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

منظور از سقف عرشه فولادی مقطع خمشی مختلطی است که از دو عنصر ورق‌های فولادی گالوانیزه ذوزنقه‌ای شکل و برش گیرها (گل میخ ها) ساخته می شود و به همین دلیل است که از سایر سقف‌ها تمایز یافته است البته سپس با آرماتوربندی و بتن ریزی بر روی این ورق فولادی به اجرای این نوع سقف اقدام می کنند. از قسمت های اصلی سقف‌های کامپوزیت عرشه فولادی بایستی به تیرهای فرعی مورد نیاز در بین تیرهای اصلی سازه توجه نمود. یکی از مقرون به صرفه ترین روش های ساخت سقف برای ساختمان ها سامانه های مرکب دال فولادی - بتنی می باشد این سامانه متشکل شده از مقاطع مختلط دال بتن مسلح بر روی ورق های ذوزنقه ای که به تیرها و شاه تیرهای فولادی وصل می شوند.
این سقف در مقایسه با سقف های متداول در اسکلت های فولادی ساختمان ها دارای وزن کمتری می باشد و سبک تر است.  بکارگیری عرشه های فولادی در سقف های کامپوزیت سرعت اجرا شدن سقف را بطرز خارق العاده ای بالا می برد که در این سرعت هزینه های جاری و تمام شده پروژه های بزرگ را کاهش می دهد. ورق گالوانیزه ذوزنقه ای آجدار به کاربرده شده در این سقف به عنوان قالب بتن ریزی در سقف باقی می ماند وهمراه با بتن به صورت مرکب نقش سازه ای را بر عهده دارد که موجب افزایش دهانه های تیر ریزی تا ۴ متر و بالاتر بدون شمع بندی می شود . بعلاوه با توجه به ضوابط مبحث دهم مقررات ملی ساختمان با استفاده از گل میخ استاندارد ورق به تیر جوش می خورد که استاندارد ترین روش اجرا است .
افزایش سرعت اجرا سقف عرشه فولادی و حذف مواد و روش های سنتی وقت گیر و هزینه بر از عوامل  صنعتی سازی می باشند .سقف یکی از قسمت های ساختمان می باشد که تاثیر خارق العاده ای در تسریع ساخت ایفا می کند. چنانچه از روش های مدرن در اجرای سقف بهرگیری شود ، پروژه در مدت زمان کم وخیلی مناسبی به اجرا درمی آید . 

 

 

ورق گالوانیزه در سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی(متال دك) ویژگی های آن 

سقف عرشه فولادی(متال دك) با ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای شکل آجدار که فاقد میلگرد است که نیازبه قالب بندی ندارد. یکی از روش های مدرن اجرای سازه سقف کامپوزیت عرشه فولادی (متال دك) است که در حال حاضر افراد بسیار زیادی در دنیا به آن علاقه دارند و هواداران زیادی دارد. این سقف در مقایسه با سقف های مشابه حدود30 تا 60 درصد وزن کمتری دارد و سرعت اجرای این سقف نزدیک به 12 برابر از سقف های عادی مثل دال بتنی و تیرچه بلوک بیشتر است.
این سقف دارای بتن ریزی با سطح بسیار هموار ویکپارچه ای می باشد که بعد از آن کف سازی و پوکه ریزی لازم نیست وبا سرعت بالا برای عملیات نازک کاری آماده می شود. همانطور که گفته شد این نوع سقف نیازبه قالب بندی که یکی از مشکلات اجرایی ساختمان محسوب می شود ندارد و اجرای سقف را سرعت می بخشد و می توان پس از کامل شدن شبکه های تاسیساتی یه صورت یکجا کل سقف وطبقات را بتن ریزی نمود . ورقه ها بدون جوشکاری و تنها بامیخ های فولادی نصب می شود . 

مراحل اجرا سقف های عرشه فولادی 

اجرای سقف های عرشه فولادی به صورت زیر است:

۱- دپو و انتقال به طبقات : بعد از انتقال ورق های کامپوزیت به کارگاه و دپو در یک فضای کوچک ، توسط نیروی انسانی و بدون اینکه به ماشین آلات نیاز باشد و فقط با استفاده از یک بالابر به ترازهای مختلف طبقات انتقال می یابد .
۲- جا گذاری عرشه های فولادی : این عرشه ها شامل گیره های نر ومادگی می باشند که به سهولت نیروی انسانی نیمه ماهر می توانند آنها را در یکدیگر درگیر کنند و بعد از این مرحله می توان در طبقات به آسانی رفت و آمد نمود وبه شکل قابل توجهی سرعت کاربالا می رود.
۳- نصب میلگرد و گل میخ : برای اتصال عرشه های فولادی برروی تیرها از گل میخ استفاده می کنند و این کار موجب می شود که وزن تیرهای فولادی مصرف شده کاهش یابد.
۴- بتن ریزی : بعد از اینکه میلگردها متصل شدند بتن ریزی انجام می گردد ضخامت کم دال و یکنواختی سطح صفحات باعث می شود هوا به سرعت و آسان تر خارج شود.

اجرای سقف عرشه فولادی

اجزاء سقف های عرشه فولادی

سقف کامپوزیت عرشه فولادی از چهار نوع مصالح تشکیل شده اند که از این قرارند:

1- ورق فولادی

2- گل میخ یا برشگیر

3- آرماتور

4- بتن

1-  ورق فولادی : بارز‌ترین مصالح این نوع سقف ورق فولادی است که ازورق فولادی گالوانیزه با ضخامت‌های ۸/۰ تا ۲/۱ میلیمتر برای ساخت آن استفاده می کنند ورق گالوانیزه را به وسیله دستگاه‌ به حالت موجدار شکل می دهند به شکلی که در مقطع ورق حاصل شده هر موج به شکل یک ذوزنقه  می باشد.
2- گل میخ : گل میخها در واقع رابط میان ورق گالوانیزه و بتن محسوب می شوند تا بتوانند از لحاظ سازه ای یکپارچگی عملکرد برشی را تامین کنند و در واقع همان نقش برشگیرها را دارند. اين برش گير ها دارای قطر حداکثر 20 ميليمتر و ارتفاع آنها با توجه به شکل ورق فولادي متغيير می باشد و در آخر کمترین ارتفاعی که گل ميخ بعد از نصب که از بالاي ورق ذوذنقه اي اندازه گيري مي شود نبايد کمتر از 40 ميليمتر باشد. اين گل ميخ ها را دستگاه جوش قوسي الکتريکي خاصي به تير هاي سازه اي جوش میزند. تنها روش استاندارد توليد گل ميخ برشگير ، روش فورج سرد است که ماشين آلات مخصوص و مواد اوليه با آلياژهاي مرغوب در تولید آن نقش دارند. 
3- آرماتور : آرماتوربندی در چهار مورد زیر لازم است اجرا شود که به این شرح می باشند:

1. مقاومت در برابر لنگر منفی در دهانه‌های ممتد و کنسول ها

2 .  بارهای متمرکز یا بازشوها

3 .  آرماتور حرارتی

4 . مقاومت در برابر لنگر مثبت در صورتی که از عملکرد کششی ورق فولادی صرف‌نظر شود.

اگر از میلگردهای آجدار متداول و موجود در بازار برای آرماتور بندی این سقف ها استفاده کنند در مقایسه با دیگر مراحل اجرای این نوع سقف کمی زمان بر می باشد ولی اگر از مش‌های آماده استفاده شود این مرحله از اجرای سقف نیز با سرعت قابل قبولی انجام می گیرد. لازم به ذکر است که این مش‌های آماده بایستی بر اساس استانداردهای مربوطه تولید، حمل و نصب بشوند.
4 -  بتن : مقاومت فشاری بتنی که در این سقف بکار برده می شود به بتن سبک یا بتن معمولی که استفاده می شود بستگی دارد که می‌تواند از ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع تغییر می کند که نوع بارگذاری و مشخصات دهانه تعیین  کننده آن است.

جزئیات سقف عرشه فولادی

 

مزایای سقف عرشه فولادی

سرعت بالا ؛ سبک بودن ؛ مقرون به صرفه ؛ استاندارد ؛ مدرن بودن ؛ ایمنی بالا
سرعت : اجرای سقف های عرشه فولادی سریعند  به گونه ای که درسریعترین نوع آن ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ متر مربع در یک روز تحویل داده می شود، بیش از ۵۰% زمان اجرای سقف ها را گاهش می دهد، نیاز به شمع گذاری ندارد، نصب آن آسان است ، می توان بتن ریزی چند سقف را همزمان انجام داد همچنین عملیات قالب بندی و باز کردن مجدد را حذف کرده است.
 سبک بودن : حدود ۲۵% از بار مرده سقف را کم می کند ،۱0 تا ۳۰% در فولاد سازه فلزی صرفه جویی می شود ،۴۰ تا ۷۰% مصرف میلگرد سقف را کم می کند ، در مصرف بتن۱۰ تا ۱۵% صرفه جویی می شود همچنین  می توان ورق عرشه فولادی تا ۲۵۰۰ متر مربع در یک تریلر حمل نمود
 صرفه اقتصادی: هزینه اجرای اسکلت را بیش از ۵۰ درصد کاهش می دهد ، سرمایه به سرعت باز می گردد،هزینه های بالاسری نظارت و اجرا کم می شود ، وام صنعتی سازی حداکثری به آن تخصیص می یابد ، هزینه های کارگاهی کاهش می یابد.
استاندارد: بهترین نوع سقف کامپوزیت و قابل طراحی در نرم افزار E tabs،یکپارچگی و صلبیت بیشتر دیافراگم سقف، بکارگیری برشگیرهای استاندارد منطبق بر اصل دهم مقررات ملی ساختمان با سرعت نصب بالا و سهولت اجرا که به جای ناودانی و برشگیرهای سنتی استفاده می شود.
 مدرن بودن : مقاومت کششی بالا عرشه راندمان بالایی دارد ، باتوجه به ضخامت های مختلف قابل انعطاف طراحی می شود ، اصطکاک بتن و ورق فولادی برای فرم خاص عرشه فولادی افزایش می یابد، بکارگیری عایق های صوتی و حرارتی ممکن می شود، زیرنمای زیبا برای پارکینگ های طبقاتی دارد که نیاز به سقف کاذب را از بین می برد ، ارتعاشات سقف کم می شود ،عمر مفید و طولانی دارد.
ایمنی: به عنوان قالب دائمی بکاربرده می شود ، در اولین مرحله اجرا سکوی مناسبی در اختیار دارد، در هنگام زلزله ریزش (آوار) اتفاق نمی افتد، بعلت ماندگاری قالب خطر سقوط تجهیزات از بین می رود.

قیمت سقف عرشه فولادی

قیمت سقف عرشه فولادی را قیمت اجزا تشکیل دهنده به اضافه دستمزد اجرا مشخص می کند که با توجه به اینکه قیمت ورق گالوانیزهدر نوسان است ، قیمت سقف عرشه فولادی نیز به صورت روزانه نوسان دارد و متفاوت است.

 

منبع:

گروه صنعتی امیر کبیر



:: بازدید از این مطلب : 53
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 14 دی 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

به نظر شما علت ران نشدن ایتبس چیست؟ امروز باهم بررسی خواهیم کرد که چرا آنالیز ایتبس با مشکل روبرو می شود.

  • خطای Unable to write frame loads در هنگام آنالیز و بعد از آن Unable to create model to run گاهی نمایش داده می شود، که علت آن ناشناخته بودن بارهای ثقلی برای تحلیل تحت بارهای  فرضی یا خیالی است.

 

مشکل ران نشدن ایتبس (خطای آنالیز نشدن)

 

 

  • برای رفع خطای ران نشدن ایتبس، در برخی ورژن های نرم افزار باید یک یا چند بار خیالی notional را حذف کرده، آنالیز را انجام داد و سپس قفل را باز کرده و مجددا بارهای خیالی را تعریف کرده و فایل را ذخیره کرد، یا ابتدا بارهای فرضی را در بخش load cases به بار other تغییر داده و آنالیز کرد و دوباره بارهای فرضی را به پیش فرض program determined برگرداند.

 

رفع مشکل ران نشدن در ایتبس به همراه علت آن

 

 

  • ممکن است به دلیل اشکالات مدلسازی که در Check Model مشاهده نشده اند آنالیز انجام نشود. برای رفع این مورد در یک فایل Save as گرفته شده، تمام مدل را انتخاب نموده و از مسیر Edit – Merge Joints تمام گره‌هایی که با فاصله مثلا کمتر از 1 سانتی متر از یکدیگر قرار دارند را به هم متصل کنید.

 

رفع خطای ران نشدن (اتصال گره‌های با فاصله کم برای رفع خطای آنالیز)

 

 

  • عدم تعریف صحیح مصالح فولاد، بتن و میلگرد نیز می تواند مانع از آنالیز شود، باید در قسمت تعریف مصالح به مقدار صحیح مدول الاستیسیته (E)، چگالی و تنش تسلیم توجه نمود.
  • اگر ضریب کاهش سختی برای تیرها، ستون ها و دیوار ها تعریف شده باشد ممکن است عدد ناچیزی وارد شده باشد و موجب جلوگیری از آنالیز شود.
    می توان در یک فایل ذخیره شده جداگانه سختی همه اعضا و سطح ها را از مسیرهای Assign-Frame-Property Modifiers و Assign-Shell-Stiffness Modifiers یک داد و متوجه شد خطا مربوط به سختی است یا خیر.

 

رفع خطای ران نشدن در ایتبس

 

  • مش بندی سطوح و دیوار ها می تواند گاهی عامل جلوگیری از آنالیز باشد. می توان در یک فایل ذخیره شده، دیوار ها و سطوح را حذف کرده، بدون مش بندی اضافه کرد و دید آیا بدون مش بندی آنالیز انجام می شود و یا خیر و در صورتی که مشکل از مش بندی باشد نسبت به اصلاح مش بندی و تغییر ابعاد آن اقدام نمود.

 

منبع:

سبزسازه



:: بازدید از این مطلب : 56
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 8 دی 1398 | نظرات ()
نوشته شده توسط : صبا شهیدی

سقف تیرچه بلوک سقف‌هایی است که ترکیب تیرچه و بلوک سبک سیمانی یا بلوک سفالی است. می‌دانیم که کلیه مصالح ساختمانی به جز فولاد تحمل نیروهای کششی را ندارد در این صورت وجود بتن یا هر عضو دیگری علاوه بر اینکه کمکی به تحمل نیروهای وارده نمی‌کند بلکه بار مرده سقف یا دال را بالا می‌برد که برای تحمل آن به‌ناچار باید از فولاد بیشتری استفاده کنیم بدین ترتیب در سقف‌های تیرچه بلوک بتن ناحیه کشش حذف شده‌است و فقط آن مقدار بتن که باید فولادهای کششی را در خود جای دهد نگهداری می‌شود (بتن پاشنه تیرچه) حذف بتن کششی در سقف‌های تیرچه بلوک که به وسیلهٔ بلوک جایگزین می‌شود باعث شده این نوع سقف‌ها از لحاظ اقتصادی بسیار مقرون به صرفه باشد و روز به روز بر مصرف آن اضاف شود. خلاصه آنکه سقف تیرچه بلوک عبارتند از تعدادی تیرT شکل که کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. اجزای تشکیل دهندهٔ سقف‌های تیرچه بلوک عبارتند از تیرچه – بلوک –بتن بالا یا درجا که در بالای سقف قرار می‌گیرد و باعث اتصال تیرچه‌ها می‌شود که این امر باعث یکپارچه کار کردن اجزا می‌شود. بتن به کار رفته نیز در قسمت فشاری سقف قرار می‌گیرد.

نکات سقف تیرچه بلوک

حداکثر فاصله ۲ تیر نباید از ۷۰ سانتی‌متر بیشتر باشد ولی اغلب مهندسین ایرانی فاصله ۲ تیرچه را ۵۰ سانتی‌متر محاسبه می‌کنند به همین دلیل تمام بلوک‌های موجود در بازار۴۰ سانتی‌متر می‌باشد. حداقل ضخامت سقف اگر تکیه‌گاه تیرچه را ساده محاسبه کنیم۱ تقسیم بر ۲۰ دهانه می‌باشد و اگر تکیه‌گاه را گیر دار یا نیمه گیر دار محاسبه کنیم می‌توانیم ضخامت سقف را تا ۱ بر ۲۶ دهانه اجرا کنیم. برای بارهای یکنواخت یا استاتیک، سقف تیرچه بلوک مناسب می‌باشد و برای بارهای دینامیک و متمرکز مانند پارکینگ و ... نباید از تیرچه بلوک استفاده شود. برای سقف‌های تیرچه بلوک حداکثر دهانه ۸ متر است ولی بهتر است از سقف‌های ۵/۶ متر بیشتر برای سقف‌های تیرچه بلوک استفاده نشود. حداکثر بار تا ۸۰۰کیلوگرم بر متر مربع را می‌توان به وسیلهٔ سقف تیرچه بلوک پوشانید و برای بارهای بیشتر بهتر است از دو تیرچه کنار هم استفاده کنیم.

کاربرد این سقف در ساختمان‌های بتنی

اگر سقف تیرچه بلوک در ساختمان‌های بتنی اجرا گردد از آنجا که ممکن آست ارتفاع پلی که سقف به آن منتهی می‌شود بلندتر از سقف باشد بهتر است این اختلاف ارتفاع را در کنار پل به وسیلهٔ بتن با زاویهٔ ۴۵ درجه پر نماییم و بقیهٔ سطح را با بتن سبک یا پوکه هم سطح نماییم. طول کنسول بتنی باید۱ بر ۴ طول سقفی باشد که کنسول به آن متکی است. سر تیرچه‌های کنسول باید چند سانتی‌متر بالاتر رگلاژ شود. آهن ممان منفی در روی کنسول باید به وسیلهٔ محاسبه تعیین گردد. زیرا کلیه بار کنسول به وسیله همین آهن‌ها تحمل می‌گردد و باید در حدود ۵/۲ تا ۳ برابر طول کنسول در سقف ریشه داشته باشد. در موقع رگلاژ تیرچه باید کمر تیرچه‌ها حدود ۲ تا ۳ سانتی‌متر از ۲ سر آن بلندتر باشد تا پس از بتن ریزی و قالب برداری اگر قرار است افت کند مسطح شود.

تیرچه و لایه‌های روی آن عیار بتن روی بلوک ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم سیمان در متر مکعب شن و ماسه می‌باشد و ضخامت آن بر روی بلوک ۵ سانتی‌متر است برای راحتی کار اگر جلو دست. بنایی که مشغول پهن کردن و ماله کشی بتن روی بلوک می‌باشد یک عدد آجر فشاری که معمولاً ضخامت آن ۵ سانتی‌متر است قرار دهند کنترل ضخامت بتن روی بلوک آسان تر می‌شود. بتن روی ۲ تیرچه در فاصله دو بلوک قرار می‌گیرد و باید کاملاً تو پر بوده و کرمو نباشد. به همین دلیل در حین بتن ریزی باید آن را با سر تیر چوبی نازکی کوبیده ویا با ویبراتور لرزانید، ویبره کردن بیش از حد بتن باعث تفکیک اجزای آن می‌شود.

 

 

منبع:

ویکی پدیا



:: بازدید از این مطلب : 38
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 7 دی 1398 | نظرات ()